Филми

 

 

The Cook the Thief His Wife & Her Lover (1989)

режисьор: Питър Грийнъуей
жанр: комедия, драма, ужас
актьори: Richard Bohringer, Michael Gambon, Helen Mirren, Alan Howard, Tim Roth, Ciaran Hinds, Gary Olsen...
държава: Англия

 

 

Преди да започна с коментарите на филмите, искам да подчертая, че всяко изказано мнение е лично и не подлежи на допълнителни дискусии.
Който е гледал дори един филм на Питър Грийнъуей, знае за какво става въпрос. Неповторимият му стил, горчив, извратен и потресаващ е най-изкуственото изкуство, което може да бъде създадено. С толкова лекота и финес са поднесени дори най-суровите сцени. Английски маниер отвсякъде.
"Готвачът, крадецът, жена му и любовникът и" е любимият ми негов филм. Всъщност това е едно адски трудно решение, поради факта, че почти всички негови филми са ми любими. Основни теми са чревоугодничеството, книгите и любовта, съвсем по различен начин дисектирани и сервирани. Декорите са феноменални - огромни помещения с тежки червени завеси, придаващи на цялото действие един едновременно варварски и изтънчен привкус. Просто трябва да се види.
Единственото пожелание е, да нямате важна работа след филма, защото определено няма да успеете да се съсредоточите над каквото и да било след това преживяване.

 

Hotel (2001)

режисьор: Майк Фигис
жанр: черна комедия
актьори: Max Beesley, Fabrizio Bentivoglio, Brian Bovell, Saffron Burrows, Elisabetta Cavallotti, Valentina Cervi, George DiCenzo, Andrea Di Stefano...
държава: Англия, Италия

 

Майк Фигис е интересен феномен като режисьор. Адски разностилен. Не знам дали се дължи на американската система за финансиране на филми или самият той е противоречива личност, но от 3-те или 4-те негови филма, които съм гледала, има много сполучливи попадения и много падения. Най-известният му филм "Да напуснеш Лас Вегас", който е класика и е едно от най-смислените неща, в които е замесена по някакъв начин Американската култура. "Cold Creek Manor" и "Internal Affairs" пък наопаки са едни от най-досадните филми, които заради името на режисьора съм успявала да изтърпя.
За това пък "Хотел" няма подобен. Брилянтна черна комедия, филм във филма, мрачни подземия, театър, torture, perversion, canibalism.. Постерът казва всичко. Ако ще го гледате преди лягане, запасете се с един джин, за да успеете да се поуспокоите малко.

 

 

Jedna ruka netleska (2003)
(aka One Hand Can't Clap)

режисьор: Давид Ондричек
жанр: черна комедия
актьори: Ivan Trojan, Jiri Machacek, Marek Taclik, Isabela Bencova, Vladimir Dlouhy, Radek Holub, Martin Janda, Lenka Krobotova, Kristina Lukesova...
държава: Чехия

"Една ръка не ръкопляска" е невъзможно добра и безобразно неизвестна черна комедия. Това е един от малкото филми (наред със сериите на Monty Python), който е толкова смешен, че се насълзявате дори на 8-мото гледане. И не писва. Чехите определено знаят как се прави кино. Във филма са заплетени доста сюжетни линии и това прави разказването му не просто трудно, а невъзможно. Все пак началото е нещо подобно: двама опбречени каръка са хванати с незаконен товар - защитен вид орел. И докато се надяват нещата да се разминат, достигат по пътища неведоми до тайна организация, забавляваща се с нестандартни събития, като коктейли с изчечващи видове животни и т.н. Разбира се, малките детайли, които правят лентата толкова ценна, са безброй и просто трябва да се видят.


 

Noi albinoi (2003)

режисьор: Дагур Кари
жанр: драма
актьори: Tomas Lemarquis, Proestur Leo Gunnarsson, Elin Hansdottir, Anna Fridriksdottir, Hjalti Roegnvaldsson, Petur Einarsson, Kjartan Bjargmundsson..
държава: Исландия

 

 

Първият филм на младият режисьор Дагур Кари - "Ной Албиносът" е страшно тягостна история за мястото, което сполучливо би могло да бъде определено като "краят на света". Свещ в ледената пустиня, полусбъднали се предсказания, гениализъм, който не се интересува от себе си.. Подтискащо, но адски смислено преживяване.